SVODÍN: Obec hľadá spôsob, ako čo najskôr vysťahovať neprispôsobivých Rómov

29.08.2012 Nové Zámky

Svodín 29. augusta (TASR) - Obec Svodín v okrese Nové Zámky hľadá spôsob, ako čo najrýchlejšie vysťahovať neprispôsobivých Rómov. Otázkou sa zaoberali zástupcovia obce aj na utorkovom (28. 8.) stretnutí s predstaviteľmi vlády a neprispôsobivej rodiny. TASR to potvrdil starosta obce Attila Szász s tým, že zástupcovia štátu nevedia obci pomôcť. "Vyhlásili, že nemajú peniaze na vyriešenie našich problémov, tak sme na to zostali sami," uviedol starosta.

Neprispôsobivá rodina Némethovcov podľa jeho slov spôsobuje dedine problémy už niekoľko rokov. Obyvatelia obce pre pretrvávajúce problémy usporiadali už pokojnú demonštráciu, ako aj petičnú akciu. "V nej väčšina obyvateľstva vyjadrila svoj nesúhlas s týmito občanmi," povedal Szász. K týmto krokom sa podľa starostu obyvatelia obce rozhodli preto, že neprispôsobivá rómska rodina svojich spoluobčanov terorizuje. "A tak obyvateľstvo už stratilo trpezlivosť," vysvetlil.

Starosta Svodína ďalej informoval, že na rokovaní padol návrh na odkúpenie domov, ktoré vlastnia Némethovci. Rómska rodina určila ceny za päť svojich nehnuteľností, ktoré sú ale vraj nadsadené, preto ich obec neakceptovala. "Ten návrh bol podľa nás vyšší, ako sú ceny za nehnuteľnosti v obci," zdôraznil Szász. Obec momentálne čaká na znalecké posudky, ktoré majú nehnuteľnosti zhodnotiť. "Po posudkoch bude nasledovať ďalšie riešenie," uzavrel starosta.

Splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László A. Nagy (Most-Híd) pre TASR podotkol, že nie je dobré klasifikovať problém v dedine ako etnický. Dôležité je podľa neho nájsť riešenie, ktoré neobmedzí práva žiadneho obyvateľa obce, tak rodiny Némethovcov, ako ani zvyšku dediny. Nagy sa nazdáva, že treba hľadať riešenia na všetkých úrovniach. "Prvoradé sú však riešenia obce. Myslím si, že rokovania medzi obcou a rodinou sú na dobrej ceste," povedal Nagy.
 

Vyberte región

mark